چاپ فلکسو

چاپ فلکسو که به آن فلکسوگرافی نیز گفته می شود نمونه ای از فرآیند چاپ است که با بهره گیری از یک صفحه انعطاف پذیر به نام کلیشه (پلیت فتوپلیمری) که از جنس ژلاتین یا الاستیومر بوده عمل چاپ صورت می گیرد.
این روش یک روش چاپی ساده است که در آن از سیستم های مرکب دان ساده استفاده شده و سیستم تغذیه آن به شکل رول است و گونه ای از چاپ برجسته است که در آن کلیشه لاستیکی حاوی طرح مستقیماً با جنس چاپ شونده در تماس است.
در واقع چاپ فلکسو نسخه مدرنی از لترپرس بوده که می تواند برای چاپ برروی هر نوع بستر از جمله فیلم های پلاستیکی، فلزی (قوطی های فلزی) یا آلومنیومی (آلومنیوم بلیستر، مصارف دارویی و غذایی) سلفون- فیلم های متالایز و کاغذ مورد استفاده قرار می گیرد.
این نوع چاپ برروی بسترهای غیرمتخلخل جهت انواع فیلم های پلیمری، بسته بندی مواد غذایی، لیبل های پشت چسب دار به طور گسترده ای استفاده می شود.
در این روش ضخامت اغلب به کمک نگاتیو تصویری که قرار است چاپ شود به صورت لیزر حکاکی شده و سپس حول غلتک دوار پیچیده می شوند.
به کمک این غلتک ها و از طریق ترکیب جوهرهایی که سریع خشک می شوند و همچنین با استفاده از گرما برای تنظیم سریع جوهر، می توان ورق های بزرگ مقوایی موج دار را با سرعت بسیار بالا از طریق فشار تغذیه کرد.
فرآیند چاپ فلکسو:
1- ساخت کلیشه (پلیت)
کلیشه، لوح برجسته ای است که برای انواع چاپ به صورت فلکسو مورد استفاده قرار می گیرد. استفاده از پلیت های حساس به نور و فتوپلیمری، اولین روش برای ساخت کلیشه ها می باشد.
این پلیت زیر نور ماورابنفش قرار گرفته و قسمت های مشخصی از آن پس از عبور نور، سخت شده و در یک واحد گردان شستشو که از محلول آب و مایع صابونی در دمای 40 درجه سانتیگراد استفاده می کند، شسته می شود. این واحد به دو فیلتر غشایی مجهز است که این فیلتراسیون مضرات زیست محیطی فرآیند شستشو را به حداقل می رساند و پلیمر شسته شده را از مایع شستشو جدا می کند.
2- چسباندن کلیشه (مانت یا نصب)
در فرآیندهای چاپ برای هر رنگ که باید در چاپ استفاده شود، نیاز به یک پلیت هست که برروی یک واحد چاپ یا نورد یا سیلندر نصب می شود و برای تکمیل یک تصویر، هر واحد باید دقیقا در محل خود چاپ شود که به آن انطباق چاپ یا ریجستری می گویند.
برای دستیابی به دقت و اطمینان از ریجستری باید در هر پلیت یک علامت قرار دهیم که به آن ریجستر گفته می شود. ریجستر شبیه به یک نقطه یا بعلاوه (+) با ابعادی کوچک (کمتر از 3/0 میلی متر) است که تمام واحدهای چاپ باید در یک نقطه برروی یکدیگر منطبق شود.
3.چاپ
چاپ فلکسو توسط یک پلیت (یا master) پوزیتو، برعکس و برجسته برروی یک سطح فتوپلیمری انجام می شود. پلیت های فلکسو با روش آنالوگ و دیجیتال تولید می شوند.
نواحی ترامه یا تصویر در سطحی بالاتر از نواحی غیرچاپی قرار می گیرند.
یک نورد واسط (رابر) غوطه ور در مخزن رنگ، مرکب را به یک نورد آنیلوکس کرومی یا سرامیکی منتقل می کند و سپس آنیلوکس مرکب را به پلیت می رساند، که خوداز سطح منظم و دارای حفره ها و دیوارهای یکسان می باشد (که در هر نورد دارای مشخصات، تعداد حفره در اینچ، عمق حفره و شکل دهانه آن است) که به تناسب نیاز در فرآیند قابل تغییر خواهد بود.
برای حصول از یک نتیجه قابل قبول در چاپ فلکسو باید میزان مرکب انتقالی توسط نورد آنیلوکس کنترل شود تا سطح کار دارای لکه، نقطه و کثیفی حاصل از اضافه حجم مرکب نباشد.
علاوه بر انتخاب درست نورد آنیلوکس، عاملی به نام تیغه چاپ یا دکتر بلید (doctor blade) در نتیجه چاپ تاثیرگذار است و مانع از رسیدن مرکب اضافی از آنیلوکس به سطح پلیت می شود.
در نهایت با تحت فشار قرار گرفتن سطح چاپی مابین کلیشه فلکسو و سیلندر فشار(یا سیلندر چاپ) عمل انتقال تصویر انجام می شود. قبل از رسیدن به نورد بعدی توسط یک واحد خشک کن، مرکب خشک می شود.
چندین نوع مرکب برای فلکسو موجود است، مرکب های پایه حلال، پایه آب، یووی، EB که هر کدام به طریقی خشک می شوند.
مزایای چاپ فلکسو
- امکان چاپ برروی مواد مختلف
- ارزان تر از روش های دیگر
- استفاده از مرکب های غیر سمی
- خشک شدن سریع مرکب ها
- امنیت بالای مرکب
منابع:
مطالب مرتبط

چاپ دیجیتال چیست؟

تفاوت چاپ فلکسو و افست

دیدگاهتان را بنویسید