ردپای کربنی
ردپای کربنی (carbon footprint) “مقیاسی از مقدار کل خروجی دی اکسید کربن (CO2) و متانول (CH4) مربوط به یک جمعیت، سیستم یا فعالیت معین با در نظر گرفتن همه منابع، فرونشین ها، ذخیره شدن ها در محدود زمانی و مکانی آن جمعیت، آن سیستم یا فعالیت” تعریف می شود.
محاسبه این مقیاس به صورت ” معادل دی اکسید کربن” (CO2e0) با استفاده از “پتانسیل گرمایش جهانی 100 ساله” (GWP100) انجام میشود.
در طول دهه گذشته دولت ها، کسب و کارها و مصرف کنندگان همگی پذیرفته اند که باید نگرانی های زیست محیطی را جدی بگیرند و نقش خود را با پیگیری ردپای کربنی، برای کمک به منابع گران بهای کره زمین ایفا کنند.
تمام فعالیت های یک سازمان که به طور مستقیم و غیر مستقیم، منجر به انتشار گازهای گلخانه ای می شود، با استفاده از ردپای کربنی اندازه گیری می شود، از این رو مشاغلی که با تولید محصول گره خورده است، باید میزان انتشار آلاینده های تولیدشده در فرآیند تولید را ارزیابی کنند.
همچین مشاغل خدماتی باید فعالیت شرکت خود را بررسی کرده و تاثیر چگونگی آن بر محیط زیست را بررسی کنند.
ردپای کربنی خانوارها به دو بخش مستقیم و غیر مستقیم تقسیم می شود:
- بخش مستقیم: خروجی ناشی از سوختی که در ماشین یا اجاق خانه فرد مصرف کننده به کار می رود.
- بخش غیر مستقیم: شامل خروجی سوخت مصرفی برای تولید کالاهایی است که دورتر از مصرف کننده نهایی به کار می رود.
کسب و کارها جهت محاسبه ردپای کربن باید فهرست گازهای گلخانه ای را برای اندازه گیری میزان انتشار کربن خود تهیه کنند. دسترسی به پروتکل گازهای گلخانه ای ویژه شرکت ها جهت کمک به درک اصول محاسبه گازهای گلخانه ای، مکان یابی انتشار و مطالعه روند انتشار در طول زمان، امکان پذیر می باشد.
کاهش انتشار کربن اقدامی حیاتی برای نجات محیط زیست است. کسب و کارها با استفاده از این روش می توانند الگوهای انتشار خود را شناسایی کنند و اقدامات و اصلاحاتی در جهت کاهش ردپای کربن خود انجام دهند و از این رو باعث کند شدن گرمایش جهانی شوند.
اندازه گیری ردپای کربنی علاوه بر کمک به محیط زیست ، موجب بهبود وضعیت تجاری شرکت ها نیز می شود.
بسیاری از مشتریان از خرید محصولات شرکت هایی که از اندازه گیری و کاهش ردپای کربنی خودداری می کنند، منصرف می شوند و با شرکت هایی که در تلاش برای کاهش انتشار گاز گلخانه ای هستند، تعامل بیشتری دارند.
کاهش، استفاده دوباره، بازیافت و رد کردن متداولترین راه برای کاهش انتشار کربن توسط بشر است.
راه های کاهش ردپای کربنی
- بازیافت مواد بسته بندی
- فروش موجودی های قدیمی یک صنعت به صنایع دیگر با قیمت پایین تر
- استفاده از آیتم های چند بار مصرف به جای ظروف یک بار مصرف
- بازیافت ظروف یک بار مصرف بعد از استفاده
- رانندگی کمتر، استفاده از دوچرخه یا وسایل نقلیه عمومی
- استفاده کمتر از کولر یا سیستم های گرمایشی
- عایق کردن یا درزگیری کردن درها و پنجره ها
- کاشت درخت در مناطق جنگل زدایی شده
مطالعه انتشار کربن در چرخه زندگی می تواند به یک تجارت مفید برای پیشرفت کمک کند. چنین مطالعاتی تعهد یک شرکت در کاهش انتشار کربن را نشان می دهد و علاوه بر افزایش مزیت تجاری و کارایی زیست محیطی به کاهش قیمت ها نیز کمک می کند.
بدیهی است که استفاده از اقدامات پیشگیرانه برای کاهش انتشار دی اکسید کربن در محیط زیست می تواند به نسل ما و نسل های بعدی کمک کند که بتوانیم زندگی سالم داشته باشیم.
منابع:
/https://www.carbonfootprint.com
/https://www.nature.org/en-us/get-involved/how-to-help/carbon-footprint-calculator
https://www.nytimes.com/guides/year-of-living-better/how-to-reduce-your-carbon-footprint
دیدگاهتان را بنویسید